Jak rozpustit čokoládu

Tipy pro dokonale jemnou texturu

Rozpuštěná čokoláda je základem mnoha oblíbených dezertů, jako jsou brownies, pralinky, mousse nebo pařížská šlehačka. Z obyčejného dezertu dokáže čokoládová poleva vytvořit elegantní pochoutku a najde své místo i v zmrzlinách, krémech či sladkých polevách. Aby byla čokoláda hladká a jemná, je důležité ji správně rozpustit. Máte dvě základní metody: rozpouštění v mikrovlnné troubě a ve vodní lázni.

Čokoláda v mikrovlnné troubě

  1. Příprava: čokoládu v peckách vložte do vhodné misky.
  2. Postup: misku s čokoládou vložte do mikrovlnné trouby a nastavte střední výkon.
  3. Čas: rozpouštějte čokoládu v intervalech 10–20 sekund, po každém intervalu misku vyjměte a čokoládu promíchejte.
  4. Dokončení: pokračujte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Celý proces trvá přibližně 2 minuty pro 100 g čokolády.

Čokoláda ve vodní lázni

  1. Příprava: připravte si hrnec s vodou (naplňte jej do jedné třetiny nebo poloviny) a teplovzdornou misku, která se bude v hrnci dobře držet na okrajích, ale nebude se dotýkat dna.
  2. Ohřev vody: vodu přiveďte k varu, pak zmírněte teplotu tak, aby jen jemně probublávala.
  3. Rozpouštění: do misky vložte čokoládu v peckách a umístěte ji nad hrnec s horkou vodou. Čokoládu průběžně míchejte, dokud se nerozpustí.
  4. Pozor na páru: důležité je, aby se pára nedostala do čokolády – i malé množství vody může způsobit, že se čokoláda srazí.

Na co si dát pozor

  • Přesná teplota: při rozpouštění čokolády je důležité nepřehřát ji. Používejte mírný ohřev, ať už v mikrovlnné troubě, nebo ve vodní lázni.
  • Pára a voda: při metodě vodní lázně buďte opatrní, aby do misky s čokoládou nepronikla pára nebo kapky vody, což by způsobilo její sražení.

Rozpouštění čokolády může být jednoduché, pokud dodržíte správné postupy. Ať už využijete mikrovlnnou troubu nebo tradiční vodní lázeň, obě metody vám pomohou získat dokonale jemnou a hladkou čokoládu, která bude ideální pro přípravu různých dezertů a polev. Stačí jen trocha trpělivosti a pozornost k detailům!