Vyzkoušejte si jednoduchý recept na chutný a voňavý domácí chléb, který zvládnete připravit bez speciálních pomůcek a za pomoci základních surovin. S následujícím postupem se vám podaří vytvořit vláčný, měkký chléb s křupavou kůrkou.
Ingredience
- 10 g soli
- 3 g chlebového koření
- 10 g octa
- 10 g slunečnicového oleje
- 80 g žitné chlebové mouky
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 1/2 kostky čerstvého droždí nebo 10 g sušeného droždí
- 5 g cukru
- 200 g teplé vody
Postup
-
Příprava surovin:
Vezměte velkou mísu a přidejte do ní sůl, chlebové koření, ocet a slunečnicový olej. Do směsi přidejte oba druhy mouky – žitnou a hladkou pšeničnou mouku. -
Příprava kvásku:
Do mouky vytvořte malý důlek, kam vložte čerstvé droždí (nebo sušené). Posypte droždí cukrem a zalijte teplou vodou (přibližně 200 g). Nechte kvásek 20 minut vzejít – měly by se vytvořit malé bublinky, které ukazují, že je kvásek aktivní. -
Zpracování těsta:
Jakmile kvásek vzešel, promíchejte ho s ostatními surovinami v míse. Vypracujte těsto rukama nebo pomocí kuchyňského robotu do hladké, pružné konzistence. Míchejte, dokud těsto nebude vláčné a nelepivé. Poté ho přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout po dobu alespoň jedné hodiny. -
Druhé kynutí a formování:
Po prvním kynutí těsto vyjměte z mísy a na pomoučněném vále ho ještě jednou propracujte. Poté těsto vložte do ošatky, kde ho nechte kynout dalších 30 minut. -
Pečení chleba:
Jakmile těsto podruhé vykyne, opatrně ho vyklopte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu nastavte na 190 °C (horkovzdušný program) a vložte chléb do trouby, kde bude pokračovat kynutí ještě chvíli po vložení. Pečte chléb přibližně 45 minut dozlatova. -
Dokončení a servírování:
Po upečení vyjměte chléb z trouby a nechte ho chladnout na mřížce, aby se nezapařil a kůrka zůstala krásně křupavá.
Upečený domácí chléb je skvělý čerstvě vychladlý, ale chutná báječně i druhý den. Dobrou chuť!
Najdete u nás i další koření na chleba.