Recept na domácí chleba

Vyzkoušejte si jednoduchý recept na chutný a voňavý domácí chléb, který zvládnete připravit bez speciálních pomůcek a za pomoci základních surovin. S následujícím postupem se vám podaří vytvořit vláčný, měkký chléb s křupavou kůrkou.

Ingredience

  • 10 g soli
  • 3 g chlebového koření
  • 10 g octa
  • 10 g slunečnicového oleje
  • 80 g žitné chlebové mouky
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí nebo 10 g sušeného droždí
  • 5 g cukru
  • 200 g teplé vody

Postup

  1. Příprava surovin:
    Vezměte velkou mísu a přidejte do ní sůl, chlebové koření, ocet a slunečnicový olej. Do směsi přidejte oba druhy mouky – žitnou a hladkou pšeničnou mouku.

  2. Příprava kvásku:
    Do mouky vytvořte malý důlek, kam vložte čerstvé droždí (nebo sušené). Posypte droždí cukrem a zalijte teplou vodou (přibližně 200 g). Nechte kvásek 20 minut vzejít – měly by se vytvořit malé bublinky, které ukazují, že je kvásek aktivní.

  3. Zpracování těsta:
    Jakmile kvásek vzešel, promíchejte ho s ostatními surovinami v míse. Vypracujte těsto rukama nebo pomocí kuchyňského robotu do hladké, pružné konzistence. Míchejte, dokud těsto nebude vláčné a nelepivé. Poté ho přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout po dobu alespoň jedné hodiny.

  4. Druhé kynutí a formování:
    Po prvním kynutí těsto vyjměte z mísy a na pomoučněném vále ho ještě jednou propracujte. Poté těsto vložte do ošatky, kde ho nechte kynout dalších 30 minut.

  5. Pečení chleba:
    Jakmile těsto podruhé vykyne, opatrně ho vyklopte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu nastavte na 190 °C (horkovzdušný program) a vložte chléb do trouby, kde bude pokračovat kynutí ještě chvíli po vložení. Pečte chléb přibližně 45 minut dozlatova.

  6. Dokončení a servírování:
    Po upečení vyjměte chléb z trouby a nechte ho chladnout na mřížce, aby se nezapařil a kůrka zůstala krásně křupavá.

Upečený domácí chléb je skvělý čerstvě vychladlý, ale chutná báječně i druhý den. Dobrou chuť!

Najdete u nás i další koření na chleba.